maandag 3 januari 2011

Ruwbouw schooltje


2006
De eerste stenen krijgen hun bestemming…de bouw gaat van start. We plannen dit jaar de ruwbouw voor twee klaslokalen. Het dak zal nog even op zich moeten laten wachten, de gelden zijn op. Altijd een oplossing klaar. Het dak uit stro wordt verplaatst naar de nieuwe school, alsook de schoolbanken en het schoolbord.
De school wordt geopend.














Zoektocht schoolterrein


2005
We starten een zoektocht naar een geschikt terrein, een hele opgave en blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Een heen en weer geloop, vele telefoontjes, vele gesprekken…We slagen in onze opdracht en krijgen een terrein toegewezen van 100m op 100m.

Zwemlessen en crea-atelier


2004
4 super toffe maanden
We trekken er 4 maanden op uit om samen met Michelle, de klasjuf samen te werken. Daar een groot deel van de bevolking in Senegal vissers en zij leven van de visvangst, is kunnen zwemmen van levensbelang! We verzamelen onze lege waterflessen en gebruiken deze als drijfmateriaal.


 





Al snel merken we dat creativiteit zeer beperkt is, er wordt niet geĆ«xperimenteerd…er wordt gekopieerd. We leren de kinderen kleuren mengen, boetseren met oud termietenzand…Ogen gaan open, en creativiteit wordt een deel van ons project. 





Het begin, een school uit stro


2003
Een school uit stro…
In de brousse, Senegal, Bambougar, zijn we op een schooltje van stro gestoten. Je mag dit wel heel letterlijk nemen … twijgen als muren, schelpen op de grond, rijstzakken als dak, …
Het is daar absoluut niet groot en er wordt in dat kleine “klaslokaaltje” lesgegeven aan 2 klassen door 1 juf. 
Zij heeft geen schoolmateriaal, zij heeft geen bordmateriaal, zij heeft geen knutselmateriaal, geen boeken, wel haar enthousiasme…
Wij als kleuterjuffen kunnen dat niet aan ons hart laten komen en hebben dat schooltje als het ware geadopteerd.